Äktenskapsförord och skilsmässa

Att träffa någon man tycker om, bli förälskad och välja att ingå en relation med den personen är förknippat med mycket lycka och glädje. Men vad händer om relationen tar slut? De flesta av oss vill varken måla fan på väggen eller stå lottlösa i situation av skilsmässa eller separation. Alternativet heter äktenskapsförord: förnuftet i förälskelsens berusning.

Fördelen med äktenskapsförord är många. När man ingår äktenskap upphör man inte att vara enskild juridisk individ, men det rättsliga skyddet blir större och man blir ansvarig för sin partners skulder. Gifta par har ett annat rättsligt skydd än par som är sammanboende. Äktenskapsförord är ett avtal där man bestämmer om egendom som tillhör eller kommer att tillfalla någon av parterna ska vara dennes enskilda egendom. Den enskilda egendomen omfattas inte av en framtida bodelning. Övrig egendom är giftorättsgods, och delas upp i händelse av bodelning. Det gör också att skulder kan tillfalla den andra parten i händelse av dödsfall. Detta sker om paret har belånat giftorättsgods, då banken kan begära tillbaka sin fordran. Den efterlevande blir drabbad eftersom banken inte kan ta emot ett halvt hus, och behöver då köpa ut partnerns andel. Äktenskapsförordet skrivs av makarna själva och undertecknas av båda parter, och registreras hos Skatteverket för att bli giltigt.

Trots de uppenbara fördelarna dalar äktenskapsförordets popularitet. Idag skriver bara en femtedel av alla par som gifter sig äktenskapsförord, kanske för att det är en svår sak att ta upp och diskutera. Det är dock väldigt vanligt att tappa omdömet i samband med arvsskiftningar och bodelningar, och då är det bra att ha ett juridiskt bindande avtal att falla tillbaka på.

Hur för man äktenskapsord på tal?

Det är svårt att tala om stundande dödsfall och skilsmässa i förälskelsens första fas. Men viktigt. Var bara dig själv: saklig, torr, nyter, fokuserad på juridiska spörsmål och problem i händelse av separation. Det är inte fel att arbeta proaktivt för en lycklig framtid.

sambo

  • Har du en etikettfråga?

    Skicka den till etikett@daligstamning.se, så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.