Begravningsetikett

En begravning är aldrig en rolig tillställning, men det är dock just en tillställning och därför gäller även en hel del vett och etikettsregler – men vad säger egentligen detta?

kors andar religionNär en nära anhörig går bort är det mycket att stå i för de efterlevande såsom inhandling av kista, gravsten och planering av begravningen med mera. De två förstnämnda, kista och gravsten, är dock relativt enkla att införskaffa då ens begravningsbyrå ofta erbjuder ett urval av kistor att välja bland och gravsten kan man beställa hos http://www.stentorget.se. Men begravningsplanerandet, ja det kan ta en hel del av ens tid. Till exempel ska man bestämma kyrka, präst, vad prästen ska läsa och vilka psalmer som ska sjungas samt att man även ska hitta och bjuda in den avlidnes vänner och bekanta utöver familj och släkt för att sedan hålla begravningsceremoni och någon form av fika efteråt. En hel del med andra ord. Men när detta är planerat och klart är det dags för den kyrkliga ceremonin – och nu kommer det mer problematik att förhålla sig till: nämligen vett och etikett i kyrkan.

Vett och etikett i en kyrka

Har man funderingar kring generella etikettsregler kring just begravning är ett tips att läsa in sig på Magdalena Ribbings frågespalt som finns hos Dagens Nyheter i en alldeles egen kategori vid namn ”Sorg och begravning”. Där finns svar på allt från vem som ska ha på sig vit slips till vilka som bör och inte bör bjudas till begravningen, och det kan vara skönt att ha koll på. I övrigt finns även klädkodsregler som är generella när man sätter sin fot i kyrkan, något som Magdalena Ribbing också tar upp i sin spalt, men som även Kyrkans tidning skrivit om. Där skriver man bland annat att det inte finns skrivna regler om kläder att förhålla sig till men att det förekommer oskrivna som är upp till var och en att tolka då det handlar om fingertoppskänsla. Detta genom att anpassa sig till situationen och inte bära keps, det är inte tillåtet, men att man själv ska avgöra vad som är lämpligt och olömpligt – ett exempel på olämplig klädsel vid begravning är exempelvis färgglada kläder om klädkoden inför begravningen inte specifik ber om detta eller att begravningsgästerna går i kortkorta klänningar eller stora urringningar. Vad man dock kan bära finns författat i en klädkodsguide hos Expressen som vid begravning gäller:

  • Mörk klädsel – innebär svart, mörkgrått, mörkblått eller mörkbrunt om inget annat föreskrivs i begravningsinbjudningen.
  • För män – en mörk kostym är rätt val med vit skjorta och svart slips alternativt vit slips om man är nära anhörig, men endast då.
  • För kvinnor – svart klänning som slutar nedanför knäna eller längre, alternativt svart byxdress eller kjol med vit topp och diskreta smycken.

 

  • Har du en etikettfråga?

    Skicka den till etikett@daligstamning.se, så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.