En begravning utan gäster

Trotts att vi är drygt 10 miljoner invånare i Sverige förekommer det begravningar där inga anhöriga dyker upp. Hur vi ställer oss till att delta vid en begravning har förändrats snabbt. På 25 år har antalet besökare halverats, en siffra som fortsätter sjunka. 

När en anhörig gått bort är det en hel del tankar som dyker upp. Hur ska begravningen ske? Hur ordnar man en bra ceremoni? Kommer det dyka upp några gäster? I virrvarret av tankar blandat med sorg är det svårt att reda ut allt på egen hand. Lyckligtvis finns det begravningsbyråer specialiserade på att hjälpa till i dessa situationer. Ett exempel är fenix begravning som ser till att begravningen går smidigt utan att du behöver gå runt och oroa dig över att styra upp det hela.

Färre väljer det traditionella alternativet

När en person går bort har de anhöriga i regel en månad på sig att se till att den avlidne kremeras eller gravsätts. Trots möjligheten att välja det bekväma och underlättande stödet som går att få både inför, under och efter en begravning så sker det allt färre traditionella begravningar i kyrkan. Faktum är att antalet besökare på begravningar i Sverige har halverats på 25 år. Förr kom det omkring 49 besökare per begravning, jämfört med 24 i dagens läge. En teori är att anledningen till detta beror på att vi inte fäster lika stor tyngd vid själva ceremonin som tidigare generationer gjort. Detta fenomen förekommer inte enbart i Sverige. Även i Finland har man märkt av en minskning av besökare under begravningsceremonierna. Yle skriver att det år 2017 begravdes över 200 personer utan att någon dök upp, och det är i de större städerna detta förekommer mest frekvent. I och med minskningen av de traditionella begravningar har de så kallade direktarna ökat, alltså begravningar som sker utan ceremoni. I dessa fall transporteras den avlidne direkt från sjukhuset till ett krematorium, askan sprids sedan ut utan närvaro av anhöriga.

Oavsett om det kommer besökare eller ej till ceremonin är det bra att det finns smart hjälp att få. Som tidigare nämnt kan de anhöriga få stor hjälp och avlastning gällande hela begravningsprocessen, oavsett vilken typ av begravning som önskas.

  • Har du en etikettfråga?

    Skicka den till etikett@daligstamning.se, så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.