Vett och etikett på festen

När man ska gå på fest finns det många etikettregler man bör tänka på. Till exempel är det förbjudet att starta bråk på en fest eller ta med oinbjudna gäster. Det är dock ett måste att ta med sig en present och ha ett bra bordsskick.

För ett tag sedan kunde man läsa på Blekinge Läns Tidning att en far och son blivit anhållna efter ett bråk på en fest. De blev gripna på grund av att de hotat och misshandlat andra festdeltagare. Bråket ska ha startat när festen tog slut. De två männen ville inte acceptera detta men arrangörerna ville inte att festdeltagarna skulle stanna kvar. Att starta ett bråk är bland de värsta sakerna man kan göra vad gäller vett och etikett på en fest men det finns andra saker en festgäst kan göra fel.

Ta inte alltid med barnen

Något som inte är alls lika farligt att göra på en fest som att starta bråk men som ändå är oartigt är att ta med sig barnen utan att ha frågat om lov. Man bör aldrig anse att ens barn är självskrivna på alla fester, säger en expert i DN. Många som har barn kan tycka att detta är löjligt men det är faktiskt för barnens bästa. Barn gillar inte att vara någonstans de känner sig ovälkomna. Dessutom ska inget barn behöva vara i närheten av fulla vuxna och se dess föräldrar bete sig på ett främmande sätt.

Några tips för gästen7625984-woman-pouring-wine-in-glass-for-daughter-at-dining-table

Den som ska gå på festen kan även göra ett antal saker rätt för att bete sig enligt konstens alla etikettregler. Något som är oerhört viktigt är att man som gäst inte kommer tomhänt till festen. Man bör alltid ta med sig en present till värden eller värdinnan. Man kan hitta presenttips från Godisboxen på nätet. Några andra saker som är viktiga för gästerna att tänka på är:

  • Att alltid anmäla sig i förväg om man är allergisk mot något eller är vegetarian.
  • Är det en finare tillställning dricker man aldrig utan att först skåla med någon annan vid bordet.
  • Är man färre än åtta personer vid bordet bör man vänta med att äta och dricka om alla andra inte har fått mat och dryck än.
  • När man sedan har ätit färdigt kan man lägga besticken i klockslaget tjugo över fem. Då signalerar man att man är klar med maten. Läs mer.
  • Har du en etikettfråga?

    Skicka den till etikett@daligstamning.se, så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.