En riktigt bra dukning

Hur dukar man egentligen ett långbord vid ett finare tillfälle, exempelvis vid en bröllopsfest. Detta tar Vett och Etikett reda på idag, givetvis för att undvika dålig stämning. Vi skriver även om det nyligen skedda kungliga bröllopet med efterföljande middag och fest.

 

bestick litenDet hela handlar på det stora hela vad det är för sorts fest, om det är en mer formell tillställning eller kanske en intim fest med nära och kära. Enligt en artikel som vi hittar i Västeråstidningen VLT kan det vara rätt så lätt, i alla fall om man dukar åt säg, en kärlek inför alla hjärtans dag. Det behöver inte vara svårare än att ha lite udda porslin, en virkad duk samt detaljer i silver. Sedan kan man med fördel köpa ett fång röda rosor och använda mindre kökshanddukar som servetter. Det är lättare att få till en riktigt fin dukning om det är så att man är riktigt intresserad av detta och har en fallenhet för det.

Något som är riktigt viktigt, etikettmässigt, är att veta hur man dukar med flera olika bestick till en fin middag, som med levhemma bestick i något snyggt utförande från några av deras enorma utbud. I Sköna Hem kan vi läsa om hur man får till en riktigt snygg dukning för till exempel en trerätters middag:

  • Knivar till höger om tallriken och gafflar till vänster
  • De bestick som ska användas först ska ligga längst ut från tallriken
  • Serveras soppa till förrätt ska soppskeden ligga längst ut till höger
  • Det som endast äts med enbart gaffel placeras till höger om tallriken
  • Varrättsbesticken ska ligga närmast tallriken
  • Efterrättsbestick placeras vid tallrikens överkant med skedens skaft åt höger och gaffeln åt vänster

En kunglig fest på slottet

bröllop-klänningarNågra som verkligen höll sin fest med alla dess detaljer hemligt tills det var dags att fira, var inga andra än prins Carl Philip och hans Sofia. Efter vigsel i Slottskyrkan höll de i alla fall sin storslagna middag på Stockholms slott, i festsalen Vita havet. Från kyrkan kunde alltså gästerna vandra över den inre borggården och enkelt ta sig till middagen inne på slottet. Victoria och Daniel valde i stället Rikssalen inne på slottet. Vita havet var den plats där de i stället höll sin bröllopsvals. Prinsessan Sofia och prins Carl Philip höll vidare sin vals i Karl XI:s galleri efter sin middag. Mer om detta kan man läsa om här i en artikel i Expressen.

På bröllopet kom cirka 550 gäster, alltså för att närvara vid vigseln. Vid den efterföljande middagen var det inte lika många som inbjudits, nästan 200 färre, 370 stycken ungefär. Vigseln pågick i ungefär 45 minuter och började vid 16.30. Ett klassiskt eftermiddagsbröllop. Nere i Europa är ett lunchbröllop vanligare.

Dagen innan hade paret bjudit in sina vänner för en privat middag, på en hemlig plats. Det hade även prinsessan Madeleine och hennes Chris O’Neill kvällen för sitt bröllop. Tydligen var det så hemligt i Carl Philips och Sofias fall att inte ens gästerna fick veta var de skulle, bara att det var smoking och festklänning som gällde angående dresscode.

Det kostar ganska mycket att hålla ett kungligt bröllop, även om kungafamiljen står för stora delar av kostnaden själva. Men det som är bra är att det även ger intäkter, bland annat i form av publicitet och intresse för Sverige som turistmål. Som vi kan läsa om här.

 

  • Har du en etikettfråga?

    Skicka den till etikett@daligstamning.se, så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.